Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί χάρτες πλοήγησης με GPS δημιουργούνται από πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε έντυπους ναυτικούς χάρτες και μετατρέπονται σε δεδομένα διανυσματικής μορφής (vector data). Ακτογραμμές, ισοβαθείς καμπύλες, υποβρύχια καλώδια, πεδία βολής, απαγορευμένες περιοχές, ναυάγια, θέσεις φανών, σημαντήρες κλπ αποθηκεύονται οχι ως εικόνες αλλά ως μαθηματικές μεταβλητές.
Ένας χαρτογράφος (plotter) με πρόσβαση στις μεταβλητές προβάλλει σε επιθυμητή κλίμακα τον ναυτικό χάρτη και ενσωματώνει σε αυτον δεδομένα GPS μαζί με πλήθος επιλεγμένων χαρτογραφικών και άλλων πληροφοριών παρέχοντας δυνατότητες όπως:
- απεικόνιση του ναυτικού χάρτη σε επιθυμητή κλίμακα
- απεικονιση πάνω στον χάρτη της πορείας, κατεύθυνσης, στίγματος, βάθους, ταχύτητας, απόστασης και χρόνου πλεύσης
- ηχητική και οπτική προειδοποίηση όταν το σκάφος είναι εκτός πορείας ή εισερχεται σε επικίνδυνη ή απαγορευμενη περιοχή
- προσθήκη εικόνας ραντάρ
- σχεδιασμός ταξιδιού και υπολογισμός κατανάλωσης καυσίμου
- εμφάνιση χρήσιμων πληροφοριών όπως λιμάνια, όρμοι, σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων
- εμφάνιση μετεορολογικών δεδομένων
- αποθήκευση της πορείας και της θέσης σημείων διαδρομής που προκάλεσαν ενδιαφέρον.

Tα διανυσματικά δεδομένα είναι δομημένα σε διάφορα επίπεδα θεματικών πληροφοριών παρέχοντας στο χρήστη δυνατότητες όπως:
- Δυνατότητα επιλεκτικής απεικονίσεως του είδους των χαρτογραφικών πληροφοριών ανάλογα με την επιθυμητή κλίμακα
- Δυνατότητα επεξεργασίας χαρτογραφικών πληροφοριών παρέχοντας ενημέρωση όταν το σκάφος είναι εκτός πορείας ή εισερχεται σε επικίνδυνη ή απαγορευμενη περιοχή ή επέρχεται ξαφνική κακοκαιρία.
- Δυνατότητα απεικονίσεως χαρτογραφικών και συμπληρωματικών πληροφοριών που συλλέγονται από δραστηριότητες με ενδιαφέρον όπως περιοχές ψαρέματος, διανυκτερεύσεις σε όρμους, ακατοίκητα νησιά κλπ

Οι χειριστές σκαφών όταν πλησιάζουν σε επικίνδυνες περιοχές για σιγουριά πρέπει να κρατούν μεγαλύτερες αποστάσεις απο αυτές που συνάγονται απο χάρτες, μη τυχόν και διαφέρουν τα δεδομένα χαρτών με ή χωρίς GPS με τα πραγματικά δεδομένα!
Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις στη Ναυτιλία είναι αλματώδεις, το να βασίζεται κάποιος αποκλειστικά σε αυτές για την πλοήγηση ενός ταχύπλοου σκάφους αποτελεί μεγάλο λάθος για τον λόγο ότι το σκάφος θα πρέπει να οδηγηθεί σε λιμάνι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά συστήματα χαρτών/GPS του σκάφους.
Η γνώση των παραδοσιακών τεχνικών ναυσιπλοΐας είναι απόλυτα απαραίτητη. Σε κάθε σκάφος πρέπει να υπάρχουν ο διπαράλληλος, το κουμπάσο, ο ναυτικός χάρτης και η πυξίδα!
